Blog Layout

Omgaan met faalangst

M.Sluijk • okt. 23, 2020

Omgaan met faalangst


 

Voor veel mensen is faalangst geen nieuw begrip. Ondanks het feit dat het een welbekend probleem is en ook goed begrepen wordt, weten veel mensen niet hoe ze hier mee moeten omgaan. In dit blog worden enkele manieren uitgelegd!

Faalangst is een reactie op prestatiedruk. Iedereen voelt altijd wel een druk om te presteren. Maar bij faalangst wil je zo graag goed presteren, dat je bang wordt om te falen. Je wordt bang dat je niet kan voldoen aan de verwachtingen van familie, werk of school. Hierdoor krijg je echt angst om te falen. En door deze angst presteer je juist niet goed meer. Hierdoor kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht, waardoor je zelfbeeld steeds verder daalt.


Tijdens de coronacrisis is het aantal studenten dat aangeeft stress en onzekerheid te ervaren gestegen, blijkt uit onderzoek. 40% van de studenten geeft aan studiestress te ervaren tijdens de coronacrisis. Dit komt doordat hogescholen en universiteiten dezelfde kwaliteit verwachten als voorheen, terwijl de studenten minder middelen hebben om deze kwaliteit te kunnen leveren.


Je kan op verschillende manieren aan je faalangst werken. Het is vooral belangrijk om op zoek te gaan naar een methode die voor jou werkt. Denk hierbij aan een nieuwe of veranderde studie- of werkwijze. Lukt het je niet zelf om een werkende wijze te vinden? Onze studiebegeleiding kan jou wellicht wél op weg helpen bij het samen maken van een persoonlijke planning.


Ook is het een goed idee om pauzes te nemen tijdens een studiesessie of nadat je een taak hebt afgerond. Op deze manier geef je jezelf de tijd om even te ontspannen, hierdoor zal je minder last hebben van onnodige druk. Als het kan, probeer dan even een stukje te lopen of je even te rekken tijdens deze korte pauzes. Dit stimuleert je lichaam nog meer om te ontspannen.


Bij toetsen en tentamens is het vooral handig om niet te lang stil te blijven staan bij een vraag. Als je merkt dat je een antwoord op een vraag niet weet, maar hier wel blijft hangen, kan dit zorgen voor een black-out en tijd te kort. Om dit te voorkomen kan je beter verdergaan met de opvolgende vragen en de lastige vraag voor het laatst bewaren als je de rest van de toets al hebt afgerond. Hierdoor krijg je minder snel last van tijdsdruk voor de resterende vragen.

Op kamers
door M. Sluik 25 nov., 2020
Veel studenten moeten op kamers om te gaan studeren, aangezien het niet te doen is om constant op en neer te gaan naar een verre stad. Daarom is het super fijn om een kamer te hebben. Maar hoe ga je een kamer vinden?
Tijd te kort
door M. Sluik 20 nov., 2020
Deadlines, bijbaantje, sporten en sociaal leven? Hoe balanceer je dat!? Onderstaand in dit blog enkele tips om stress te voorkomen!
Uit huis gaan
door M. Sluik 13 nov., 2020
Op kamers gaan is een van de eerste echte stappen naar volwassenheid. Vanaf dat moment ben je namelijk (bijna) compleet onafhankelijk van je ouders. Om deze stap te kunnen maken moet je wel wat dingen regelen...
Meer posts
Share by: