Blog Layout

Verschillende manieren om te leren

M. Sluik • nov. 13, 2020

Het is een van de moeilijkste en daarbij belangrijkste zaak om te doen tijdens jouw studentenleven: leren. Er zijn namelijk zoveel verschillende manieren om te leren. Maar wat voor de ene werkt, werkt niet voor de ander. Daarom is het uitermate belangrijk om er zelf achter te komen wat voor jou wel werkt!

Stof opschrijven

Voor enkele studenten is het doorlezen van de stof genoeg om het te kunnen onthouden, maar voor vele anderen is dit echter niet genoeg. Het opschrijven van de materie kan jou al helpen met onthouden, en dan hebben we het nog niet eens over een hele uitgebreide samenvatting schrijven. Het maken van diverse “spiekbriefjes” kan al genoeg zijn omdat je je concentreert op de rode draad van de stof en genoodzaakt bent het in je eigen korte woorden op te schrijven (Ondanks dat je een spiekbriefje hebt gemaakt, is het natuurlijk niet de bedoeling om deze ook echt te gaan gebruiken bij je toets).

Leren in intervallen

Leer net zoals professionele sporters om te trainen en doe het in intervallen. Als je leert in intervallen, zorg je ervoor dat je hersenen in een regelmatig tempo informatie krijgt. Ook zorg je ervoor dat je brein de tijd krijgt om de informatie te verwerken. Hierdoor kan je beter leren, en voel je je niet te snel overweldigd.


Visualiseren van de stof

Een andere goede manier om te leren is het visualiseren van de stof. Veel mensen zijn visueel ingesteld en het is dan ook niet raar dat dit een geschikte manier is om te leren. Je kan de stof visualiseren door een mindmap, grafiek of infographic te maken.

Door het maken van een mindmap voordat je begint met leren, realiseer je je wat je al weet over het onderwerp en herhaal je de basis nogmaals. Hierdoor verlies je geen tijd aan de onderdelen van de stof die je eigenlijk al weet. Zo houd je meer tijd over voor de materie waar je wel moeite mee hebt.


Het belang van een goede leeromgeving

Zorg ervoor dat je alles dat je nodig hebt voor het leren, ook binnen je leeromgeving klaar hebt liggen. Leg dus alle boeken, notitieblokken en opladers op je bureau of binnen handbereik van je leeromgeving. Hierdoor hoef je je leeromgeving niet te verlaten en blijf je uiteindelijk langer aan het werk. Hierdoor wordt je niet afgeleid door dingen die je anders misschien zou zien als je bijvoorbeeld je laptop oplader zou pakken.


Niet afgeleid worden

Om dus langer aan het werk te kunnen blijven, moet je niet afgeleid raken. Zorg er dus voor dat alle afleiding niet binnen handbereik ligt, zoals je telefoon. Verwijder deze het liefst compleet uit je leeromgeving, maar soms kan dat niet anders. Zet dan wel de meldingen van je telefoon uit, vooral van de apps waarvan je weet dat je er uren op kan blijven zitten niks doen (ja, ik heb het over TikTok en Instagram). Zo blijf je wel bereikbaar, maar wordt je minder snel afgeleid door meldingen.


Samen leren

Wat je verder ook nog kan helpen om gefocust te blijven tijdens het leren, is het samen leren met iemand. Als je samen met bijvoorbeeld een mede student(e) afspreekt om te gaan leren, word je sneller gemotiveerd om te leren. Dit komt door het welbekende fenomeen groepsdruk. Je moet er dan wel voor zorgen dat jullie in een omgeving zitten waardoor jullie ook echt aan het werk gaan. Dit kan eventueel bij begeleidafstuderen.nl!


Uitleggen aan een ander

Om er achter te komen of je de stof echt snapt en het hebt onthouden, kan je het proberen uit te leggen aan iemand anders. Zo kom je er achter of je de materie echt hebt begrepen, maar ook welke onderwerpen je misschien nog niet zo goed snapt. Door het uitleggen van de stof ben je er ook actief mee bezig en kan je het weer makkelijker onthouden. 


Op kamers
door M. Sluik 25 nov., 2020
Veel studenten moeten op kamers om te gaan studeren, aangezien het niet te doen is om constant op en neer te gaan naar een verre stad. Daarom is het super fijn om een kamer te hebben. Maar hoe ga je een kamer vinden?
Tijd te kort
door M. Sluik 20 nov., 2020
Deadlines, bijbaantje, sporten en sociaal leven? Hoe balanceer je dat!? Onderstaand in dit blog enkele tips om stress te voorkomen!
Uit huis gaan
door M. Sluik 13 nov., 2020
Op kamers gaan is een van de eerste echte stappen naar volwassenheid. Vanaf dat moment ben je namelijk (bijna) compleet onafhankelijk van je ouders. Om deze stap te kunnen maken moet je wel wat dingen regelen...
Meer posts
Share by: